top of page
Пошук
  • Фото автораTatiana Kuznetsova

Традиції відзначення дня Незалежності в Україні

Сьогодні Україна відзначає день Незалежності. На українців чекає велика святкова програма. Однак цього року влада все ж вирішила відмовитися від традиційного параду військової техніки і обрала інші локації для відзначення свята.

Історія свята

Відпочатку День Незалежності України був встановлений на 16 липня. Саме у цей день 1991 року була прийнята Декларація про державний суверенітет України.

Тоді Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки постановила: "Вважати день 16 липня Днем проголошення незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Наступного року дату святкування дня народження України як незалежної держави змінили. Цьому передували наступні події — 24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі.


Так, 20 лютого 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову "Про День незалежності України". В ній було зазначено: "Вважати день 24 серпня Днем незалежності України і щорічно відзначати його як державне загальнонародне свято України".

Відповідні зміни дати були внесені в частину першу статті 73 Кодексу законів про працю України.

Традиції відзначення дня Незалежності в Україні

Загалом 24 серпня проводяться гучні церемонії святкування. Уже традиційним для українців є і парад на день Незалежності. Однак проводити його почали не відразу після проголошення незалежності країни.

Перший військовий парад провели у 1994 році, наступний — через чотири роки — у 1998 році. Цього ж року вперше було видано пам'ятні нагрудні знаки для військовиків ЗС України — учасників параду.

У 1999 році у військовому параді взяли участь не тільки наземна техніка, а й військова авіація. З цього часу військові паради проводилися майже щороку. Однак були періоди, коли очільники країни відмовлялися від проведення таких урочистостей.


У 2005—2007 роках святкування Дня Незалежності України відбувалося без параду військ. Замість колон бронетехніки та озброєних батальйонів Хрещатиком крокували військові музиканти.

Не відбувалось показу військ і в 2010-2013 роках. Зокрема було скасовано парад на честь ювілейної 20-ї річниці, що пояснювалося владою економією коштів.

У 2014 році, незважаючи на конфлікт на Донбасі, парад на Хрещатику відбувся. Відтоді проводився щороку. Однак у 2019 році президент України Володимир Зеленський планував відмінити урочистості, але під тиском громадськості оголосив про підготовку офіційних заходів, що отримали назву "Хода гідності".

Як святкуватимуть день Незалежності у 2020 році

Цьогоріч програму відзначення Незалежності України дещо змінили. Уряд ухвалив проведення урочистих заходів на Михайлівській та Софійській площах, а не на Хрещатику та Майдані Незалежності. Урядовці хочуть надати святкуванню більше духовної складової.

Так, 24 серпня президент України Володимир Зеленський покладе квіти до Хреста Героїв Небесної сотні, а потім буде вшанування полеглих захисників України біля стіни пам'яті Михайлівського собору. Продовжаться урочистості на Софійській площі: перед вишикуваними підрозділами Збройних сил України й ветеранами АТО й ООС Володимир Зеленський вручить нагороди бійцям і виголосить промову.

Відповідно до указу президента про відзначення дня Незалежності планується проведення тематичних культурно-мистецьких, медійних, виставкових та інших заходів з донесення громадянам інформації про важливі події та персоналії української історії, досвід національного державотворення.


Також Кабінету міністрів доручено організувати церемонії вручення державних нагород, заохочувальних відзнак особам, які зробили значний внесок у здобуття незалежності України, захист її суверенітету й територіальної цілісності.

В МЗС України повідомили про організацію онлайн-марафону до дня Незалежності.

"Цього року Міністерство закордонних справ України спільно з Українським інститутом підготувало спеціальний формат всесвітнього святкування Дня Незалежності України - великий онлайн-марафон", - розповіли у зовнішньополітичному відомстві.

Очікується, що марафон триватиме близько 6 годин, в його програмі заплановані:

- привітання з усього світу, - українські пейзажі, - включення з креативної студії МЗС, - Україна очима японського туриста у фільмі "Спасибі", - сет DJ Sky на тлі Карпатських гір, - знайомство з українськими фешн-брендами, - привітання українських зірок, - приготування борщу з переможцем кулінарного шоу "МастерШеф-5" Євгеном Клопотенком.

Однак традиційного параду цього року не буде.



5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page