top of page
Пошук
  • Фото автораTatiana Kuznetsova

Чого у лісі не буває

Три історії про лісових мешканців і проблемах, з якими вони стикаються. Перша про зайчика, якого лікар-сова намагався допомогти позбавитися від страху, переконавши його, що зайчик насправді хижак, тому його повинні всі боятися. Друга, про милого їжачка, який одного разу побачив рибку у ставку і закохався в неї без пам'яті. Але чи зможуть подолати почуття приналежність до різних стихій? Третя про незвичайні музичні концерти звіряток.

Розповідь про ліс для дітей

Ліс неможливо представить без дерев, чагарників, мохів, лишайників, грибів, тварин. Рослини ростуть в кілька ярусів, тільки рахують ці яруси зверху вниз. Найвищі дерева утворюють верхній ярус, трохи нижче – низькорослі дерева, ще нижче ярус чагарників і ярус трав, найнижчий ярус займають мохи та лишайники. Будова листяного лісу У листяному лісі перший ярус займають світлолюбиві дерева. Це дуб, липа, береза, клен, осина, сосна, ялина. Низькорослі дерева – горобина, черемха, верба – ростуть під пологом високих. Вони пристосувалися жити в тіні, це другий ярус.

Третій ярус – ярус чагарників: малина, калина, ліщина, шипшина. Тому чагарниковий ярус ще називають підліском. Четвертий ярус – ярус чагарників – чорниця, брусниця – і трав, таких як конвалія, кислиця. Лісові трави більш тіньовитривалі, ніж, наприклад, лугові.

У п’ятому ярусі ростуть рослини, яким для росту і розвитку не потрібно багато світла, – це мох і лишайник. Мохи добре вбирають і утримують вологу, створюючи тим самим умови зростання для решти рослин.  Лишайники ростуть не тільки на землі, а й на каменях і корі дерев. Рослини цвітуть в різний час і ранньою весною, коли на деревах ще немає листя (проліски, підсніжники).

Тварини, які живуть в лісі

люди у великому будинку, так і тварини мешкають на різних поверхах в лісі. Місце квартири кожного залежить від того, хто чим харчується і де знаходить собі укриття. Верхній ярус лісового будинку займають комахи, які харчуються листям і бруньками дерев. Так в кроні дуба живуть хрущі, жук-олень, жолудевий довгоносик, дубова листовійка, ін. Птахи, які харчуються комахами, теж живуть тут, це зяблики, щиглики, піщухи і дятли. Вони в’ють собі тут гнізда і ховаються від хижаків. З верхніх ярусів лісу виглядають собі здобич хижаки: яструб, сокіл, шуліка рудий, пугач, сова. У кронах другого ярусу і на чагарниках годуються дрозди, синиці, снігурі. Разом з ними живуть дрібні звірки: білки, бурундуки. Вони знаходять тут собі їжу і притулок від ворогів. Листям дерев, чагарників, травами харчуються більші тварини: козуля, лось, кабан, заєць. В чагарниках і серед молодих дерев їм легше ховатися від ворогів, кому від лисиці, кому від вовка. У траві живуть гризуни, вони їдять зелені рослини і їх насіння. Поруч з ними живуть їжаки, їх основна їжа – комахи і дощові черв’яки. Густа трава і підземні нори служать їм захистом від ворогів. У лісовій підстилці можна побачити черв’яків, равликів, кліщів, комах, якими харчуються павуки, хижі жуки – жужелиці. На комах полюють змії і ящірки, які самі стають здобиччю для хижих тварин. У грунті живуть черв’яки, кроти, землерийки.

Ліс називають природним співтовариством. Всі мешканці лісу: рослини, гриби, тварини, мікроби – живуть разом в одних і тих же природних умовах. Рослини і тварини пов’язані ланцюгами харчування. Харчові зв’язки, безумовно, головні в суспільстві рослин і тварин. Але крім них між організмами існують і інші, не менш важливі зв’язку для їх життя. Рослини дають тваринам можливість ховатися від спеки, від ворогів. Птахи використовують листя і стебла рослин при будівництві своїх гнізд. Тварини допомагають при поширенні насіння і плодів рослин. Деякі риють нори і підземні ходи, що сприяє проникненню води і повітря до коріння рослин. Гриби і бактерії переробляють залишки рослин і тварин в мінеральні солі, які поглинають рослини. Всі мешканці лісу не можуть існувати незалежно один від одного, вони живуть в спільнотах і допомагають один одному, тому ліс називають природним співтовариством.

Джерело: https://dovidka.biz.ua/rozpovid-pro-lis/ Довідник цікавих фактів та корисних знань © dovidka.biz.ua

17 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page